İnsanların günlük hayatlarında deneyimlemiş oldukları olayları, organik bir yapı olan beyinde işlenmesi zeka olarak tanımlanabilir. Zeka için her ayrı bir bilim alanında farklı tanımlar yapılsa da ortak payda olarak veri işleme ve analiz etme olarak toplanabilir. Görme, duyma veya hissetme gibi duyuların beyin üzerinde oluşturmuş olduğu etki eylemin oluşmasını sağlar. Yapay zeka da bu olay şemasının kodlama ve yazılım olarak gerçekleştirilmesi için yapılan çalışmalar olarak tanımlanabilir.
Zeka öğrenme ve deneyimleme sonucu gelişen, insanların algılama seviyesini arttırarak; bilim, sanat veya üretme olarak somut bir hale dönüşmesini sağlayan yeteneklerdir. Teknolojinin hızla gelişmesi makinelerin da öğrenebileceğini göstermektedir. İnsan zekasından oldukça farklı hareket etse de üretme olgusu üzerine benzerlik gösterebilir.

yapay zeka
Yapay Zeka Nasıl Çalışır?
Yapay zeka temelde istatistiksel verilere dayanmaktadır. Makinelere atanan kodlar sayesinde ve oluşturulan algoritmalar ile nasıl davranacakları belirlenmektedir. Atanan kodlar ile makinelerin herhangi bir nesne veya biçimsel durum karşısında nasıl tepki vereceği önceden belirlenir. Her şey kesindir. Yani makinelerin şuan kendi fikirlerini oluşturma veya atanan kodlar dışında hareket etme gibi durumları imkânsızdır Fakat gelecekte düşünebilen makinelerin olmayacağı anlamına da gelmez.
Makinelerin hayatımıza girmesi ile üretim artmış buna bağlı olarak da refah seviyesi yükselmiştir. Sebebi ise üretim aşamasında otomasyonun artarak; hızlı, kaliteli, verimli ve çok daha ucuz ürünlerin ortaya çıkması olarak gösterilebilir. Üretim faaliyetlerinde insan faktörünün azalması makinelerin kullanım alanın genişlemesi ise makinelerin devri olarak tanımlanmaktadır. Fakat her ne kadar insan, üretim aşamasından kısıtlanırsa kısıtlansın tamamen bu durumu ortadan kaldırmak imkansızdır. Düşünebilen, karmaşık olaylar karşısında hızlı tepki verebilen veya yenilik ortaya koyan insanın, üretim faaliyetlerinden silinmesi mümkün değildir.
Yapay Zeka Kullanım Alanları
Bu teknoloji sayesinde teoride her şeyi gerçekleştirmek mümkündür. Kendi başına çözüm üreten makineler, insan psikolojisi üzerine çalışma da bulanan bilgisayarlar veya adaleti tesis edecek robotlar. Görünür de bir ütopya gibi gelen bu düşünceler gelecekte oluşması mümkün olan bir dünyanın taslağını hazırlamakta. Günümüzde ise yapay zekanın kullanım alanlarını belirli sınırlara oturtmak oldukça zordur. Ev aletlerinden son derece gelişmiş teknolojik uzay araç gereçlerine kadar birçok alanda kullanımı söz konusudur. Son dönemlerde birçok hizmet sektörünün kullanmış olduğu dijital destek hatlar veya sanal sohbetler yapay diye adlandırdığımız zeka sistemi ile çalışan işlemlerdir.
İlgili Başlıkla Alakalı Bir Diğer Yazımız: Elon Musk’un Neuralink Cihazı
Bir yanıt yazın