Koronavirüs ve yeni tip koronavirüs için yapılabileğiniz bazı şeyler son günlerde hayat kurtarıyor. Bu yazımızda buna mümkün olduğunca bu konuya değinmeye çalıştık Koronavirüs ‘e karşı bunları yapmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz. Unutmayın koronavirüs erken müdahale edildiğinde ve kontrollü davranıldığında öldürme ve bulaşma oranı kat ve kat düşmektedir.
Koronaya Karşı Alınabilecek Önlemler
İlk olarak 2019 sonunda Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs, bilimsel adıyla Covid-19 tüm dünyayı etkisi altına aldı. Henüz aşısı bulunmadı için kesin tedavisi de yok. Bu yüzden öncelikli olarak hastalığı kapmamak adına koronaya kaşı alınabilecek önlemler konusunda dikkatli olunması gerekir.

Koronavirüs, coronavirüs, coroa belirtieri
Koronavirüse karşı 10 basit önlem
Koronavirüse karşı alınacak önlemler hastalık üzerine araştırmalar yapıldıkça ve yeni bilgilere ulaşıldıkça çeşitlenebiliyor. Henüz tam olarak nedenleri ve özellikleri, tedavisi keşfedilemediği için araştırma sonuçlarına göre bazı değişiklikler olabiliyor. Gerek ülkemizde gerekse dünya genelinde bilim insanlarının tavsiye ettiği bazı önlemler ise şunlardır:
Hijyen, en önemli unsurdur. Eller sık aralıklarla ve en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkanmalıdır. Yıkamanın mümkün olmadığı durumlarda ve yerlerde ise alkol bazlı el antiseptiği ya da alkol bazlı kolonya kullanılarak eller dezenfekte edilmelidir. Fakat kolonya ve dezenfektanların aşırı kullanımı ellerde tahrişe neden olabilir ve bu, savunma mekanizmasını zayıflatır.

Koronavirüs, Korona aşısı, Korona belirtileri,
Sırasıyla koranaya karşı bunları yapabilirsiniz;
- Hasta kişi ve çevresi ile temas edilmesi halinde eller vakit kaybetmeden yıkanmalıdır.
- Her insan gün içinde farkında olmadan defalarca elini yüzüne götürür. Fakat eller yıkanmadan yüze kesinlikle sürülmemeli, özellikle de göz ve burunla temas ettirilmemelidir.
- Öksürürken ve hapşırırken mutlaka tek kullanımlık mendiller tercih edilmeli, mendil bulunamadığı durumlarda dirsek için kullanılmalıdır.
- Koronavirüs insandan insana yayılan bir hastalık olduğu için hasta olmuş kişi, aktif taşıyıcı olabilmekte, tek bir kişi onlarca kişiyi hasta edebilmektedir. Bu yüzden hasta olmuş kişilerin dokunduğu yüzeylerin detaylı olarak dezenfekte edilmesi gerekmektedir.
- Uzun süre kapalı ortamda bulunulmamalıdır. Odalar sık sık havalandırılmalıdır. Özellikle mümkünse doğrudan güneş ışığı alması sağlanmalıdır. Et, yumurta, süt gibi hayvansal gıdalar tüketilmeden önce iyice pişirilmelidir.
- Hasta kişiler kalabalık yerlere gitmemeli, eğer gitmek zorunda kalınıyorsa maske takılmalıdır. Ağız ve burun tamamen kapatılmalı, tıbbi maskesiz dolaşılmamalıdır.
- Toplu taşıma araçları, alışveriş merkezleri gibi kalabalık ortamlardan olabildiğince uzak durulmalıdır. Sağlıklı beslenmeye azami dikkat edilmeli, bağışıklık sistemini güçlü tutacak gıdalar ile, düzenli beslenilmelidir. Yeterince uyumaya dikkat edilmeli, uykusuzluktan kaynaklanan bağışıklık sistemi zayıflığına dikkat edilmelidir.
- Hazır gıdalar yerine doğal ve taze besinler tüketilmeli. Yararlı bakteriler taşıyan ev yoğurdu tarzı besinlerin daha fazla tüketilmesine özen gösterilmelidir. Bol ılık su tüketilmeli ve tuzlu ılık su ile boğaz gargarası yapılmalıdır.
- Koronavirüs hastalık belirtileri olan yüksek ateş, kuru öksürük, solunum zorluğu, kas ve eklem ağrıları gibi belirtiler görüldüğü anda zaman kaybedilmeden maske takılmalı ve sağlık kuruluşları ile iletişime geçilmelidir.
Koronaya Karşı Sosyal mesafe ve Maske
Koronaya karşı alınacak önlemler her şeyden önce sosyal mesafeye dikkat ve maske takmaktan geçiyor. Bunlara riayet edilmeli ve hijyene azami dikkat gösterilmelidir.
İlgili Başlıkla Benzer Diğer Bir Yazımız; Koronavirüs Aşısı Bürokrasiye Takıldı
Bir yanıt yazın