Temettü Nedir - Temettü Yatırımı - Temettü Emeklilik

Temettü Nedir – Temettü Tarihleri ve Temettü Dağılımı

Temettü Nedir? Temettü Tarihleri

Temettü nedir sorusu 2021 yılı itibariyle bir hayli arttı bunun başlıca sebeplerinden biri de 2020 yılı borsa rekorlarının kırılmasıdır. Hissene senedi ile ilgilenen ya da ilgilenmek isteyen insanlar, temettü hakkında bilgi edinmek ve temettü tarihleri ile ilgili araştırmak yapmak istemektedirler.

Temettü Nedir - Temettü Tarihleri ve Temettü Dağılımı

Temettü Nedir – Temettü Tarihleri – Temettü Tarihleri 2021

Temettü ya da kar payı olarak bilinen sistem, işletmenin dönemlik olarak ettiği payı nakit ya da hisse senedi olarak dağıtmasıdır. İşletmeler için oldukça önemli bir ortaklık hakkı olarak bilinen temettü, işletmelerdeki ortakların sahip oldukları hisse senetlerine göre pay verilmesi koşulunu barındırır. Şirketlere yatırım yapacak kişilerin temettü konusunda bilgi sahibi olmaları ve bu alanda pek çok araştırma yapmaları da gerekecektir.

Ayrıca Bakınız: GMSTR – Gümüş Borsa Yatırım Fonu Nedir? 

Temettü Dağıtımı Nedir?

Temettü oranları piyasada en sık takip edilen verilerdir ve şirketlerin yıl sonundaki bilançolarına bağlı olarak belirlenen bir sisteme dayanmaktadır. Şirketin yıllık karına bakarak yatırımcıların alacağı kar payı da hesaplanmaktadır. Bu sebeple de şirkete yatırım yapan insanların hisselerinin değerlenmesi ve yıl sonunda iyi bir geri dönüş alabilmeleri için, şirket dönem karının yüksek olması gerekmektedir. Temettü dağıtımı olarak bilinen sistem, şirketin dönem net karından vergiler gibi giderlerin çıkarılmasından sonra kalan kısmın en az %20’sinin yatırımcılara dağıtılmasıdır.

Temettü dağıtımına önem veren ve bu işlemi gerçekleştiren şirketler yatırımcıların en sık tercih ettikleri şirketler olmaktadırlar. Bu tercihin sebebine gelecek olursak, temettü verimliliği olarak bilinen olay şirket için yüksek gösteriliyor ise, o şirket yatırımcılara çok daha fazla güven vermektedir. Hisse senetleri arasında, yatırımcılarına sermaye ve temettü getirisi sunan senetlerin çok daha avantajlı ve getirisi yüksek oldukları belirtilmektedir.

Temettünün dağıtımının yapılacağı tarih şirket genel kurulu toplantısı sonrasında karar verilmektedir. Bu sebeple pek çok temettü yatırımcısı şirketlerin genel kurulundan çıkacak olan kararları yakından takip etmektedirler. Ayrıca temettü oranları da yine aynı toplantılar sonucunda karar verilen bir diğer önemli veriler arasında yer almaktadır.

Ayrıca Bakabilirsiniz: Borsa Nedir

 

Yatırımcılar İçin Temettü Verimliliği Neden Önemli?

Temettü verimliliği, hissenin son olarak ödendiği kar payının, o hissenin yine aynı cari Pazar fiyatı ile bölünmesi ise ortaya çıkan verimlilik oranı olarak bilinmektedir. Uzun vadeli olarak yapılan yatırımlarda kar payının önemi oldukça yüksek olmaktadır. Bu sebepten dolayı uzun vadeli bir yatırım yapmak isteyen yatırımcılar ilk olarak kar payını incelemek istemektedirler. Daha sonrasında ise yatırımcıların elde ettikleri kar payı gelirleri ile hisse senedi almaları mümkündür. Böylelikle hem şirketler için hem de yatırımcılar için uzun vadeli anlaşmalar sağlanmaktadır.

Temettü Nedir - Temettü Tarihleri ve Temettü Dağılımı

Temettü Yatırımı – Temettü Emeklilik

 

Kimler Temettü ile Yatırımcı Olabilir?

Temettü ile yatırımların çok daha iyi gelir getirdiğini gören pek çok insan temettü yatırımcısı olmak istemektedirler. Özellikle emekli olduktan sonra düzenli bir gelir elde etmek isteyen insanların sıklıkla temettü araştırması yapmaktadırlar. Pek çok aile de çocuklarının geleceklerini planlamak ve onlara çok daha iyi bir gelecek sunabilmek için temettü ile yatırım yapmak istemektedirler.

 

İlgili Yazıyla Benzer Bir Diğer Yazımız: Borsa Analizi Nasıl Yapılır – Borsa Analinizi Etkileyen Veriler Nelerdir?

 

Tekno Yazar

teknoyazar.com sitesi içerisinde güncel hayata dair bir çok konu hakkında bilgi edinebileceğiniz geniş kapsamlı teknoloji sitesi. Sitemizdeki tüm içerikler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Oluşabilecek problemlerden teknoyazar.com sitesi sorumlu tutulamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir