Teknoloji ve Kanser Arasında Nasıl Bir İlişki Vardır? 

Teknoloji ve Kanser kavramları, Teknolojinin gelişmesi ile birlikte günlük hayatta kullandığımız elektronik aletlerin sayısı ve kullanım alanı bir hayli artmıştır. Hayatımızı oldukça kolaylaştıran bu aletlerin, insan sağlığını tehdit ettiğini hatta kanser hücrelerinin oluşmasına sebep olduğu öne sürülmüştür.  Teknoloji ve kanser arasında ki bu ilişki doğru orantılı olarak gözlemlenmiştir. Elektronik aletlerin kullanımının artmasıyla kanser vakalarında ciddi oranda artışlar görülmüştür.  

Teknoloji her ne kadar insan hayatını kolaylaştırsa da doğru ve kaliteli ürünleri tercih etmemek kanser riskini doğurmaktadır. Fakat bu hastalık için teknoloji ana unsur olarak değil; bir tetikleyici veya kanser hücrelerini uyarıcı özelliğe sahiptir demek yanlış olmayacaktır. Elektronik aletlerin ilk ve temel çalışma prensibi mikro dalgalar, frekanslar veya elektriğin direkt kendisi olabilir. Elektronik ürünler için ürün standartları oluşturulmuş olsa da kullanıcı hassasiyeti oldukça önem taşır.

Teknoloji ve Kanser Arasında Nasıl Bir İlişki Vardır? 

Teknoloji ve Kanser

Kanser Hücrelerinin Oluşmasında Teknolojinin Yeri 

Kansere sebep olan temel etken hücre yapısının değişerek zararlı hücre konumuna gelmesidir. Kanser hücrelerinin oluşumu sırasında bağışıklık sisteminin rolü oldukça büyüktür. Vücudun savunma mekanizması olan bağışıklık sisteminin dirençsiz olması veya kanser hücrelerini geç fark etmesi gibi durumlar kanser hastalığının başlangıcı olarak kabul edilmektedir. Teknoloji ve kanser arasında ki ilişki burada öne çıkmaktadır.  

Kanser hücrelerinin oluşmasına sebep olan unsur ise DNA yapısının değişmesidir. Hücre yapısının değişmesi olarak gerçekleşen bu süreç de hücrelerin mutasyona uğraması olarak sonuçlanmaktadır. Mutasyon, X-ışınları, gamma ışınları veya radyoaktif gibi ışınlara maruz kalınması sonucunda DNA yapısında gerçekleşen değişmeler olarak açıklanabilir. 

Teknolojik Aletler İle Hücrelerin Mutasyona Uğraması 

Teknoloji ve kanser arasında olan ilişki için; gamma ışınları veya X-Işınları gibi yüksek derecede tehlikeli ışınları günlük hayatımızda görmek ve karşılaşmak imkânsız sayılabilir. Fakat röntgen veya diğer ışınlı tedavilerde doktor gözetimi ve bu alanda uzman kişiler denetimi altında maruz kalınmaktadır. Burada ki süreç süreklilik arz etmediğinden ve bütün koruyucu ekipmanlar sayesinde tedbir alınarak işlem yapılır. Yanı burada maruz kalınan ışınların kanser hücresi oluşturma ihtimali yok denecek kadar azdır. 

Kanser hücrelerinin oluşumu sırasında süreklilik önemli bir durumdur. Bu yüzden günlük elektronik alet kullanımında düşük seviyelerde de olsa mikrodalgalara maruz kalınmaktadır. Özellik cep telefonları hakkında söylenen radyasyon yayma miktarı oldukça tartışma konusu olmuştur. Fakat yapılan çalışmalar neticesinde ürün standartlarını doğrulamış hiçbir elektronik aletin kanser hücresi oluşturacak kadar mikrodalga yaymadığı sonucuna varılmıştır.

İlgili Yazıyla Benzer Diğer bir yazımız : Plasebo Hastalığı Nedir

Tekno Yazar

teknoyazar.com sitesi içerisinde güncel hayata dair bir çok konu hakkında bilgi edinebileceğiniz geniş kapsamlı teknoloji sitesi. Sitemizdeki tüm içerikler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Oluşabilecek problemlerden teknoyazar.com sitesi sorumlu tutulamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir